Zoals velen in deze regio weten zijn de eerdere gevolgen van Q-koorts ingrijpend geweest. Eind 2013 werd voor de advies en begeleiding van Q-koortspatiënten en onderzoek naar Q-koorts Q-support in het leven geroepen. De werkwijze bleef niet onopgemerkt. Het Q-supportmodel staat landelijk model voor de inrichting van C-support, dat zich vergelijkbaar gaat bezighouden met de nazorg voor covidpatiënten.
Q-koorts en covid hebben gemeen dat de patiënt voor langere tijd de gevolgen ervan kan ondervinden. Dat kunnen vragen zijn ten aanzien van de gezondheid maar vaak zijn het andere problemen die even indringend zijn; financiële vraagstukken, problemen met behoud van het werk en psychosociale problemen. Zowel Q-support als C-support bieden op verzoek maatwerk. Zij gaan met de patiënt kijken wat nodig is en ondersteunen in de breedste zin daarbij. De vraag van de patiënt staat centraal. Q-support en C-support gaan ook desgewenst in gesprek met de patiënt en de verschillende betrokken zorgaanbieders door middel van een zogenoemd multidisciplinair overleg.
Annemieke de Groot, directeur-bestuurder, schetst het pad en ontwikkelingen tot nu toe, de lessen die geleerd kunnen worden uit de Q-koortsepidemie, maar wil vooral vooruit kijken naar de uitdaging om te gaan handelen bij heel veel onzekerheden rondom een aandoening met nog onbekende gevolgen.
De lezing vindt plaats in dorpshuis de Berchplaets, Sportstraat 3 in Berghem en begint om 20.00 uur. Toegang € 2,- (inclusief koffie of thee)
Aanmelden via mail is ivm Coronamaatregelen verplicht: berghemwijzer@deberchplaets.nl
Berghem Wijzer is een initiatief van BerghsLeven, Bibliotheek Berghem en Ons Welzijn.