Column: Het Walkwartier in Oss is zonder twijfel een ambitieus project. Waar ooit het oude V&D-pand stond, verrijst nu een moderne mix van winkels, horeca, cultuur en wonen. Een aanwinst voor de stad, zou je denken. Maar als je door het gebied loopt, valt één ding op: waar blijven de winkels?
De eerste twee winkelpanden zijn inmiddels gevuld, onder andere door Koning Bodyfashion. Een mooie stap, maar feitelijk een verhuizing en geen échte toevoeging aan het Osse winkelaanbod. Het blijft wrang dat veel commerciële ruimtes nog leegstaan. Zijn er echt geen ondernemers of ketens die interesse hebben? Of ligt het aan de voorwaarden die gesteld worden?
Een casco-oplevering klinkt logisch voor grote retailers die hun eigen stijl willen doorvoeren, maar voor kleinere ondernemers is het eerder een drempel. Casco is niet meer passend voor kleinere objecten in de binnenstad, toch lijkt dit nog steeds de standaard. Daarnaast is het ook kapitaalvernietiging als de huurder vertrekt en alles weer casco moet opleveren.
Kwaliteit boven bereikbaarheid?
Dan is er nog iets opvallends: niet iedere retailer is welkom in het Walkwartier. In het Brabants Dagblad las ik dat de eigenaar bewust kiest voor “hoogwaardige huurders” en ketens uit het goedkopere segment weert. Maar wat wordt hiermee bedoeld? Gaat het om budgetketens zoals Primark, of vallen ook Pull&Bear, Sostrene Grene en TKMaxx hieronder?
Oss is een stad met groeiambities en wil de grens van 100.000 inwoners passeren. Daarbij hoort een veelzijdig centrum, waar mensen kunnen slagen in verschillende prijsklassen. Natuurlijk moeten we nadenken over duurzaamheid en de impact van fast fashion, maar de realiteit is dat veel Ossenaren deze winkels wél willen. Willen we ze naar Nijmegen of Den Bosch sturen? Of het Osse centrum laten leeglopen terwijl pakketbezorgers overuren draaien?
En waarom alleen denken aan mode? Winkels als Praxis City zouden een mooie aanvulling zijn, nu Handyman verdwenen is. En wat als we juist kleinere, vernieuwende ketens binnenhalen die nog niet overal in Nederland zitten? Het Osse centrum kan wel wat variatie gebruiken, zeker op het gebied van mannenmode en jongerentrends.
Grote stad, grote kansen
We mogen in Oss best wat groter denken. De stad trekt toeristen, sporters, zakenmensen en expats – een divers publiek dat we moeten bedienen. Het Walkwartier moet dan ook niet alleen voor ‘ons eigen clubje’ zijn, maar voor álle Ossenaren en bezoekers van buitenaf.
Groene laan
Daarnaast is er nog iets anders wat opvalt. Door de bouw van het Walkwartier is de Walstraat een bredere winkelstraat geworden. Maar waarom is er vooral voor steen gekozen? Met een rij bomen had het een prachtige, groene laan kunnen zijn, passend bij het andere deel van de Walstraat en Walplein. Er is ruimte genoeg, dus waarom niet?
Een prachtig project met potentie
Laat één ding duidelijk zijn: het Walkwartier is een fantastisch project en iets om trots op te zijn. De komst van het Warenhuis, waar onder andere de bibliotheek in komt, is veelbelovend. Een plek waar je straks gewoon binnenloopt, een krant leest of een kop koffie drinkt, en waar hopelijk inspirerende evenementen en een vernieuwend horecaconcept komen.
Maar om het écht te laten slagen, moeten we nét dat beetje verder kijken. Meer lef tonen. Nog even de schouders eronder, de puntjes op de i. Want Oss verdient een bruisend stadscentrum waar iedereen zich welkom voelt.
- Thijs Verhoeven